De hulpvraag

 

Sorry dat ik altijd zo boos word, ik snap niet hoe dat kan..Ik wil het graag anders doen zodat jullie niet steeds boos op elkaar hoeven te worden...” (Sara 10)

 

 

“Ik vind het erg dat je me een huilebalk noemt, mama...ik kan er niks aan doen dat ik zo snel verdrietig word..” (Sem 9)

 

 

 “Ik wil wel naar je luisteren en mijn bord leeg eten,het lukt gewoon niet..” ( Yarno 5)

 

 

Het traject

 

 

 • Wie ben jij? 

Iedereen is uniek!

De diagnose, de hulpvraag, het gedrag zegt niets over wie je bent! Het is een uiting van iets wat speelt bij het kind of in het gezin. Door de focus te leggen op de diagnose, het gedrag of de hulpvraag gaan we voorbij aan de boodschap en kom je dus niet tot de ware 'oplossing' .
Ik vertaal en begeleid gedrag van kinderen , pubers en ouders/ opvoeders. Ik geef inzicht in het ontstaan van de specifieke hulpvraag zodat het begrepen kan worden. Tevens word er een begeleiding/behandelplan opgesteld specifiek gericht op jullie kind. Dit doe ik vanuit een holistische benaderwijze. Ik kijk naar de samenhang van de persoonlijkheid van het kind, de ontwikkelingsfase , de geschiedenis, de gezinsstructuur. 

Voorbeelden van hulpvragen die bij Praktijk de Schatkist binnen komen:

 • Hyperactiviteit
 • Concentratieproblemen
 • Slaapproblematiek 
 • Spraakproblematiek
 • Eetproblemen
 • HSP
 • Dwang 
 • Angsten en fobieën
 • Depressieve gevoelens
 • boosheid
 • Huilbaby's 
 • Buikpijn en hoofdpijn zonder herleidbare  medische oorzaak

 

 

 • Wat heb jij nodig?

Wanneer we onder de waterlijn hebben gekeken gaan we samen op zoek naar datgene wat jouw kind en jullie kan ondersteunen. We maken een plan. We gaan aan de slag met de onderliggende problematiek en ik geef jullie tips, trucs & tools  in het omgaan met bepaald gedrag met       
behoudt van ‘het eigen, unieke persoontje’.

 

 • Wat zit er in jou?

Elk kind is uniek , met een eigen mooie persoonlijkheid en bijbehorende bijzondere eigenschappen en talenten. 
Deze kunnen we in het voordeel van het kind laten werken voor nu en in de toekomst.

 

 

Het resultaat

 

"Het was een hele Eye-opener om te ontdekken dat de boosheid van onze Sara eigenlijk om mij en haar vader ging, onze manier van communiceren was niet gezond. Sara haar boosheid was de onze. 
Ja, ze is temperamentvol. Maar dat ben ik ook! Samen hebben we geleerd dit temperament om te zetten in kracht en hoe we samen kunnen praten, óók over frustraties maar dan op een manier die voor ons allemaal prettiger voelt. " 

 

"Ik voel me achteraf schuldig dat ik Sem met regelmaat een huilebalk heb   
 genoemd...Ik herinner me nog goed dat mijn eigen moeder dat ook deed terwijl ik me zo had voorgenomen dit nooit te doen. Ik weet nu dat ik dit met de beste bedoeling deed. Sem, maar ook ik en zijn zusje, zijn erg gevoelig en dat hoef ik niet langer af te keuren of sterker te maken. Gevoelig zijn is mooi! Dankjewel voor alle inzichten en tips om Sem te helpen zijn zoals hij is!

 

"We hebben vanaf zijn geboorte al gedoe gehad met betrekking tot eten! Borstvoeding lukte niet, flesvoeding moeizaam, fruithapjes was een gedoe. Medisch is hij door de hele molen gegaan. Van zijn 2e tot 4e ging het best wel goed. Rond Yarno zijn 5e verjaardag sloegen de problemen weer toe...Niet willen eten,niks lusten, altijd zeuren. Het zorgde voor veel spanning in huis. We hebben er beiden nooit bij  stil gestaan dat er iets onder zou zitten. Toen we er achter kwamen dat juist onze spanning ervoor zorgde dat Yarno niet wilde eten waren we in eerste instantie verbaasd.Hier hebben we zelf nooit bij stilgestaan. Behalve dat we tips kregen over hoe we op een positieve manier met voeding om kunnen gaan hebben mijn vrouw en ik geleerd hoe we spanning kunnen loslaten en hoe we meer kunnen vertrouwen op onze manier van opvoeden. De momenten  aan tafel met z'n 3-tjes zijn tegenwoordig een feest!"

 

 

 

* Wegens de privacy wetgeving zijn er fictieve namen gebruikt